Вологий кашель: причини, симптоми, лікування

news uk ua 2

 

Причини появи вологого кашлю

Одним із симптомів запального процесу в дихальній системі є вологий кашель, тобто кашель з виділенням мокротиння. Його ще називають продуктивним. Для цього типу кашлю характерне виділення бронхіального секрету і мікробних частинок, які накопичуються в дихальних шляхах

Причинами появи вологого кашлю стають:

  • респіраторно-вірусні інфекції (ГРВІ, грип);
  • бронхіт;
  • запалення легень (пневмонія);
  • бронхіальна астма;
  • коклюш;
  • хронічні патології (серцева недостатність, туберкульоз, муковісцидоз тощо).

Сильний мокрий кашель у дитини – завжди ознака гострого запалення внаслідок застуди. Він свідчить про те, що запалення спустилося в бронхи. У ще гіршому випадку вологий кашель стає ознакою пневмонії.

У дорослих вологий кашель теж найчастіше зумовлений застудою і гострим запаленням, що є її результатом. Але може з'явитися і у відносно здорової людини, яка палить, а також бути ознакою хронічного захворювання, такого як хронічна обструктивна хвороба легень.

 

Симптоми мокрого кашлю у дорослих і дітей

Що стосується симптомів мокрого кашлю, то:

- Продуктивний кашель супроводжується відділенням в'язкого, густого мокротиння. Таким чином легені і бронхи очищаються від слизу.

- При ньому є характерні хрипи в легенях і біль у грудній клітці.

- Кашель найчастіше посилюється ночами, не дає спати, що стає причиною погіршення самопочуття, слабкості, запаморочень.

- До мокрого кашлю приєднуються підвищена температура, нежить, сльозотеча, ядуха.

 

Способи лікування вологого кашлю

Вибір методу лікування вологого кашлю залежить від загального стану хворого, тяжкості симптомів, наявності супутніх захворювань і можливих протипоказань. Лікар підбирає схему терапії індивідуально.

Лікування вологого кашлю і у дітей, і у дорослих має йти паралельно в декількох напрямах: боротьба із запальним процесом, розрідження в'язкого мокротиння, стимуляція виведення мокротиння з бронхів, а також усунення спазму в бронхах, якщо він є. Вибір лікарських засобів залежить від конкретної ситуації. Самолікуванням займатися не можна! Тільки фахівець може призначати ліки, які допоможуть вивести мокротиння і позбутися кашлю. У схему терапії зазвичай включають:

• муколітики (стимулюють утворення слизу, сприяють розрідженню і виведенню мокротиння);

• відхаркувальні препарати (посилюють кашльовий рефлекс, що сприятливо для швидкого відходження мокротиння);

• спазмолітики (розширюють просвіт бронхів, знімають спазми, прискорюючи очищення дихальних шляхів);

• препарати з протизапальною і противірусною дією (у вигляді сиропу, спрею або в таблетованій формі);

• антибактеріальні засоби (при ускладнених формах захворювання).

М’яким і безпечним, а головне дуже дієвим методом лікування вологого кашлю у дітей є інгаляції. До того ж це чудова альтернатива таблеткам і мікстурам, які іноді можуть зумовити побічні ефекти.

Кашель, особливо у дітей, – це дуже серйозний симптом. Тому починати лікувати мокрий кашель необхідно якомога швидше. Оскільки медикаментозне лікування має бути спрямоване одночасно на кілька факторів, добре, якщо один комбінований лікарський препарат має різні властивості, а в його складі є рослинні екстракти, що містять в собі цілий перелік корисних сполук з комплексною дією. Це зручно при виборі препарату для всієї родини, де разом з лікуванням дорослих засіб від кашлю прописується і для дітей. Добре зарекомендував себе серед препаратів з рослинними компонентами сироп Бронхостоп від будь-якого виду кашлю, сухого і вологого. Основна діюча речовина препарату – екстракт трави чебрецю (тим’яну), який має протизапальні та антибактеріальні властивості, бронхолітичну, секретолітичну і спазмолітичну дію. Отже, екстракт чебрецю сприяє швидкому розрідженню мокротиння, зменшує кашель, полегшує дихання і запобігає прогресуванню хвороби. Компоненти кореня алтеї надають обволікаючу, пом'якшувальну та протизапальну дію. Камідь африканської акації сприяє повільному вивільненню активних речовин, зменшенню подразнення слизових оболонок, активізації слиновиділення, що додатково полегшує кашель.

Бронхостоп можна застосовувати як при сухому, так і при мокрому кашлі дорослим і дітям.

 

Ускладнення при неправильному лікуванні

У разі неправильного лікування вологий кашель небезпечний ускладненнями. Застоюючись, мокротиння стає поживним середовищем для розмноження патогенів. Внаслідок цього до вірусної інфекції приєднується бактеріальна, тому виникає гнійний бронхіт або пневмонія. На появу такого ускладнення вказує погіршення стану, повторне підвищення температури, поява гнійного мокротиння.

Точний діагноз може поставити лікар на підставі загальної оцінки стану, аналізу крові і даних рентгену органів грудної клітини. При ускладненнях для лікування застосовують антибактеріальні препарати.