Симптоми застуди у дорослих і дітей

news uk ua 3

 

Ознаки та симптоми застуди

Медичного терміну «застуда» не існує. Так спрощено називають цілу групу гострих запальних захворювань верхніх дихальних шляхів.

Потрібно розрізняти гострі респіраторні захворювання (ГРЗ) і гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ), до яких належить і грип. ГРЗ називають захворювання органів дихання бактеріальної природи. А ГРВІ та грип мають вірусне походження.

Симптоми застуди, зумовленої ГРВІ та бактеріальними інфекціями, в цілому схожі, але відрізнити ці захворювання можливо.

Вірусні захворювання починаються раптово і швидко розвиваються. Їх характерні симптоми:

  • кістково-м'язові болі;
  • висока температура (до 39 ° С і вище);
  • озноб;
  • головний біль;
  • біль у горлі і кашель (на 2-3 день);
  • нежить.

При ГРЗ на перший план виступають респіраторні симптоми. Хвороба розвивається повільно і спочатку проявляється слабкістю, легким першінням і болем у горлі, потім підключаються такі симптоми, як чхання, закладеність носа, нежить і кашель. Усі симптоми посилюються поступово – це є однією з відмінностей ГРЗ від ГРВІ.

При застудах у дорослих людей температура тіла може не підвищуватися або підвищуватися несуттєво. А характерними симптомами застуди у дітей є те, що хвороба практично завжди супроводжується високою температурою і часто ознаками кишкового розладу.

 

Що робити при перших симптомах застуди

Що стосується немедикаментозних методів лікування застуди в домашніх умовах, то при появі перших симптомів рекомендується:

- перші два-три дні дотримуватися постільного режиму і побільше спати;

- побільше пити (корисні будуть відвари ромашки, лепехи, березових бруньок, материнки, меліси);

- полоскати горло відварами трав;

- промивати ніс слабким сольовим розчином;

- провітрювати кімнату;

- зволожувати повітря;

- приймати вітаміни (насамперед вітамін С).

- утриматися від паління.

Але якщо після закінчення трьох-чотирьох днів самопочуття не покращиться, слід обов'язково звернутися до лікаря.

 

Лікування застуди у дорослих і дітей 

Для медикаментозного лікування дуже важливо точно діагностувати застуду, оскільки для лікування ГРЗ і ГРВІ застосовують абсолютно різні лікарські засоби.

Від ГРВІ та грипу призначають противірусні препарати, але вони абсолютно неефективні проти бактеріальних інфекцій, які є збудниками ГРЗ.

При ГРЗ корисними будуть ліки, що стимулюють імунітет, а також вітамінні комплекси. Відразу починати приймати антибіотики недоцільно, але при затяжному перебігу ГРЗ або розвитку ускладнень їх призначають.

Низку фармпрепаратів застосовують для симптоматичного лікування і ГРЗ, і ГРВІ. Це:

  • анальгетики, протизапальні ліки і антипіретики;
  • місцеві судинозвужувальні препарати;
  • антигістамінні засоби.

Хорошим варіантом симптоматичного засобу від кашлю при лікуванні грипу та застуди може бути австрійський препарат Бронхостоп, який завдяки своїм рослинним компонентам лікує кашель будь-якого типу (сухий кашель полегшує, а при вологому сприяє розрідженню і виведенню мокротиння). Екстракт чебрецю в його складі має бронхолітичну, секретолітичну і спазмолітичну дію, сироп алтейного кореня забезпечує пом'якшувальний і протизапальний ефект, а допоміжна речовина камідь акації сприяє тому, щоб активні речовини вивільнялися поступово.

Особливу небезпеку становить застуда при вагітності. Так, у майбутніх мам тяжкий перебіг захворювання може стати причиною порушень внутрішньоутробного розвитку плода, а деякі ліки від застуди можуть токсично діяти на плід. Вагітним жінкам слід лікувати застуду тільки під контролем лікаря і віддавати перевагу загальнозміцнювальним натуральним засобам. При цьому треба пам'ятати, що навіть звичайні народні засоби можуть спровокувати алергію або вплинути на внутрішньоутробний розвиток дитини. У першому триместрі вагітності прийом медикаментів небажаний взагалі. В останні три місяці вагітності, незважаючи на те що при застуді рекомендовано багато пити, не варто пити занадто багато рідини, бо вимивання натрію і перевантаження нирок для вагітної дуже небезпечні.

У маленьких дітей ГРВІ та грип часто мають більш тяжкий перебіг, ніж у дорослих, і у багатьох випадках зумовлюють ускладнення. Це пов'язано з тим, що імунна система дитини ще не до кінця сформована. При лікуванні дітей до трьох років протипоказані ефірні олії: якщо дорослому вони допомагають одужати, у малюка, навпаки, загострюють стан. До того ж може бути алергічна реакція з боку не повністю сформованого імунітету.

 

Рекомендації щодо профілактики застуд

Діти, вагітні і жінки, що годують груддю, люди похилого віку і ті, хто страждає на хронічні захворювання, найбільш схильні до застуди, оскільки мають ослаблений імунітет. Таким людям слід зробити акцент на профілактику застудних захворювань:

- підвищувати загальний імунітет;

- використовувати індивідуальні засоби захисту (маски) в період епідемій;

- дотримуватися режиму відпочинку, не перевтомлюватися;

- вживати їжу, багату на вітаміни і мікроелементи;

- провітрювати приміщення, підтримувати оптимальну температуру і вологість повітря;

- у період сплеску захворюваності уникати людних місць;

- мити руки з милом, без необхідності не торкатися обличчя брудними руками;

- вчасно виявляти і лікувати хронічні захворювання;

- позбутися шкідливих звичок.