Як вилікувати сухий кашель?

news uk ua 4

 

Причини і характеристики сухого кашлю

Кашель – основний респіраторний симптом багатьох захворювань.

Медики поділяють кашель на продуктивний, тобто такий, що супроводжується відділенням мокротиння, і непродуктивний, або сухий.

Характеристики сухого кашлю:

- Не супроводжується виділенням мокротиння.

- Напади кашлю не приносять полегшення.

- Виникає при запаленнях у верхніх дихальних шляхах.

- Триває недовго (3-5 днів).

Причинами сухого кашлю можуть бути:

- Гострі респіраторні вірусні інфекції.

- Бактеріальні інфекції, зокрема туберкульоз.

- Захворювання шлунково-кишкового тракту (наприклад, гастроезофагеальна рефлюксна хвороба, при якій закид вмісту шлунку в стравохід спричиняє його подразнення і кашель).

- Захворювання серця (сухий кашель з'являється на тлі ядухи і посилюється при серцевій недостатності).

- Захворювання щитоподібної залози (коли вона запалюється, набрякає, горло починає здавлювати, тому виникає кашель).

- Алергія.

- Паління.

Найчастіша причина появи сухого кашлю – гостра респіраторна вірусна інфекція (ГРВІ). У цьому випадку він розвивається на початковій стадії захворювання або виникає вже після хвороби як залишкове явище. Сухий кашель має нав'язливий характер, важко переноситься і загострюється в нічний час, провокуючи безсоння, виснажує хворого.

 

Діагностика сухого кашлю у дорослих і дітей 

Щоб підібрати ліки при сухому кашлю і розпочати лікування в домашніх умовах, необхідно звернутися до терапевта, щоб з'ясувати причину проблеми. Для діагностики лікар проводить огляд горла, пальпацію (промацування) лімфовузлів, прослуховування легень за допомогою стетоскопа. Далі необхідно здати загальний (біохімічний) аналіз крові, зробити рентген легень. За результатами досліджень призначається лікування сухого кашлю, яке можна проводити вдома.

 

Чим лікувати сухий кашель?

Лікування сухого кашлю залежить від причин його появи. Зазвичай застосовують:

  • препарати від кашлю, що містять муколітики, експекторанти, бронхолітики;
  • протизапальні нестероїдні препарати;
  • протикашльові препарати центральної та периферичної дії;
  • інгаляції глюкокортикостероїдними препаратами;
  • антибіотикотерапію (суворо за показаннями);
  • фізіотерапевтичні процедури;
  • фітотерапію.

Яким би не був характер кашлю, він є лише ознакою захворювання, тому для позбавлення від нього вдаються до симптоматичного лікування.

З точки зору вибору форми фармакологічних препаратів, дорослим людям цілком підійдуть таблетки, а ось для лікування сухого кашлю у дитини оптимальними будуть сиропи. На відміну від таблеток, їх легко ковтати, вони мають приємні смак і аромат і рідко асоціюються у дітей з ліками. Порівняно з таблетками сиропи швидше всмоктуються в шлунково-кишковому тракті і не подразнюють слизову оболонку шлунка.

Особливою популярністю при лікуванні кашлю користуються рослинні сиропи з комплексним складом, завдяки якому вони можуть давати одночасно протизапальний, знеболювальний, відхаркувальний і муколітичний ефект. Такі комбіновані препарати, виготовлені з використанням натуральної сировини, мають набагато менше протипоказань і підходять навіть малюкам. Одним з таких засобів є Бронхостоп сироп. Він лікує кашель будь-якого типу: полегшує сухий кашель, а також сприяє розрідженню і виведенню мокротиння при продуктивному.

Бронхостоп сироп м'яко, але водночас надовго захищає слизову оболонку від подразнення, зменшує відчуття першіння в горлі, має антибактеріальну дію і сприяє усуненню збудників інфекції, що дає змогу зупинити виснажливий сухий кашель у дитини, зокрема і вночі.

 

Профілактика сухого кашлю

Для профілактики сухого кашлю потрібно:

  • своєчасно лікувати інфекції дихальних шляхів;
  • уникати переохолоджень;
  • вакцинуватися від грипу;
  • у періоди епідемій ГРЗ і ГРВІ користуватися засобами індивідуального захисту (носити медичні маски, рукавички) і дотримуватися санітарно-гігієнічних правил;
  • підтримувати в приміщенні необхідну вологість повітря (до 60%), при необхідності використовувати зволожувачі повітря;
  • не контактувати з алергенами;

• відмовитися від паління.